Olej migdałowy i jego niesamowite właściwości


olej-migdalowy

Olej migdałowy i jego niesamowite właściwości

Co to jest Masło Migdałowe?

Czy olej migdałowy ma zapach?

Dość często uważa się, że olejek migdałowy ma cierpki, gorzkawy zapach. Jest to jednak błędne przekonanie, ponieważ produkt jest wytwarzany z ziaren słodkich migdałów, więc najczęściej olejek ma przyjemny słodkawy aromat.

Zdarzają się przypadki, w których olejek migdałowy nie ma zapachu, a jest to również norma, ponieważ migdały, z których otrzymywany jest olejek, różnią się między sobą odmianami.

Rafinowany w stosunku do rafinowanego oleju migdałowego

Po zbiorze jest on zbierany i suszony przed zastosowaniem różnych metod odtłuszczania migdałów.

Rafinowany olej migdałowy jest ekstrahowany z migdałów za pomocą obróbki w wysokiej temperaturze i środków chemicznych.

Metoda ta ma negatywny wpływ na wartość odżywczą oleju, ponieważ wiele składników odżywczych zawartych w surowym oleju migdałowym jest niszczonych przez wysokie temperatury lub procesy chemiczne.

Chociaż metoda ta pozwala na uzyskanie mniej pożywnego oleju, rafinowany olej migdałowy może wytrzymać znacznie wyższe temperatury i jest tańszy niż olej rafinowany, co czyni go bardziej ekonomiczną opcją dla konsumentów.

Nierafinowany olej migdałowy uzyskuje się poprzez prasowanie na surowych migdałach bez użycia wysokiej temperatury i środków chemicznych.

Ta niskotemperaturowa kuracja pomaga zachować większość składników odżywczych oleju migdałowego, dzięki czemu nierafinowany olej migdałowy jest najlepszym wyborem do zastosowań kulinarnych.

Właściwości oleju migdałowego

Poniżej przedstawiamy wszystkie składniki odżywcze oleju migdałowego.

Wartość odżywcza oleju migdałowego

1 łyżka stołowa na 13 gramów zawiera:

Olej migdałowy jest doskonałym źródłem witaminy E i zawiera niewielką ilość witaminy K.

Większość korzyści zdrowotnych związanych z olejem migdałowym pochodzi z dużej ilości zdrowych olejów.

Masło migdałowe

Proporcje kwasów tłuszczowych w oleju migdałowym:

Dieta bogata w tłuszcze nienasycone wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, w tym zmniejszonym ryzykiem chorób serca i otyłości.

Ponadto, tłuszcze jednonienasycone mogą pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, które jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia.

Diety o wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak endometrium, a nawet pomóc w utracie wagi.

Badanie przeprowadzone na 1460 osobach w 24 badaniach naukowych wykazało, że dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone jest bardziej skuteczna w odchudzaniu niż dieta bogata w węglowodany.

Zalety oleju migdałowego

Olej migdałowy jest uniwersalny: znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetologii, gotowaniu.

Udowodniono, że pozytywny wpływ produktu zwiększa ogólny ton, zapobiega starzeniu się, poprawia wygląd.

Poprzez zastąpienie w diecie zwykłej oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek olejem migdałowym, znacznie poprawisz swoje zdrowie i jakość życia:

Olej jest również zalecany przy odchudzaniu: tylko jedna łyżeczka produktu dziennie pomoże delikatnie oczyścić organizm i usunąć nadmiar płynów.

Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego, witamin i mikroelementów, produkt jest stale stosowany w kuchni wegetariańskiej oraz w diecie osób prowadzących zdrowy tryb życia.

W medycynie

Do celów medycznych olejek migdałowy jest stosowany jako środek zewnętrzny i wewnętrzny, doskonale goi rany, łagodzi stany zapalne. Lekarze zalecają przyjmowanie produktu w przypadku następujących chorób:

Ponadto olej migdałowy jest aktywnie stosowany w pediatrii, w leczeniu zapalenia jamy ustnej, wysypki, chorób skóry, zaparć.

W przemyśle farmaceutycznym do przygotowania maści stosowane są koncentraty oleju migdałowego. Wyrafinowany produkt jest stosowany jako rozpuszczalnik do leków do wstrzykiwań.

Również w domu można używać tego produktu do leczenia dzieci i dorosłych:

  1. na zapalenie ucha. Butelka oleju w domowej apteczce szybko łagodzi objawy bólu: 2-3 krople lekko podgrzanego oleju są dwa razy zakopane w lenistwie w kanale słuchowym;

  2. przy suchej skórze i wysypkach. Olejek pomoże chronić skórę dziecka przed wysuszeniem: po kąpieli nałóż kilka kropel na dłoń i wykonaj delikatny masaż;

  3. na zapalenie okrężnicy i przewlekłe zaparcia u dorosłych. Każda łyżeczka jest brana przed snem, na kilka dni. Metoda ta pomaga pozbyć się zaparć, delikatnie oczyścić jelita;

  4. w zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc. Dzienny dochód zależy od wieku pacjenta. Zazwyczaj przepisuje się 10-15 ml trzy razy dziennie.

W kosmetologii

Olej migdałowy w kosmetologii. Unikalne właściwości oleju migdałowego spowodowały jego szerokie zastosowanie w kosmetologii. Produkt ten jest dostępny w kremach, maseczkach, szamponach. Kosmetolodzy polecają olejek migdałowy jako uniwersalny produkt do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.

Regularne zabiegi z tym wspaniałym produktem dają doskonały efekt kosmetyczny:

Na szczególną uwagę zasługują korzyści płynące z zastosowania oleju dla skóry dojrzałej. Nawet proste zabiegi domowe zapobiegają pigmentacji, wygładzają zmarszczki, poprawiają cerę i eliminują drobne zaczerwienienia. Aby się tego upewnić, wystarczy przeczytać recenzje na forach dla kobiet lub specjalistycznych portalach.

Przepis na maskę na bazie oleju migdałowego:

  1. Wymieszać miód, kwaśną śmietanę i olej migdałowy (po jednej łyżeczce). Nałożyć mieszankę na twarz, spłukać ciepłą wodą po 15-20 minutach.

  2. Jeśli chcesz szybko i delikatnie oczyścić skórę, przygotuj peeling z naturalnych składników:

  3. Wymieszać jedną łyżeczkę olejku migdałowego z kawą mieloną, nałożyć, lekko wmasować i spłukać ciepłą wodą.

  4. Przy pielęgnacji skóry z problemami z rozszerzonymi porami należy stosować maskę:

  5. Do białka jajka dodać olej migdałowy (1/2 łyżeczki). Ubij mieszankę i nałóż ją na czystą skórę. Po 10-15 minutach zdjąć maskę za pomocą wacika lub szmatki, resztę umyć zimną wodą.

Olej migdałowy jest również stosowany do wyrównywania jędrności skóry, leczenia cellulitu. W domu można używać produktu do masażu problemowych obszarów jako samodzielnego produktu lub dodawać do kremów i balsamów.

Pielęgnacja włosów i rzęs

Olej migdałowy do włosów

Udowodniono pozytywny wpływ migdałów na włosy i rzęsy. Kompleks witamin w oleju migdałowym przywraca włosom naturalny blask, sprzyja ich szybkiemu wzrostowi.

Jeżeli Twoje loki straciły swój blask, przed umyciem włosów zrób następującą procedurę:

Odżywcze maseczki powinny być robione okresowo, aby utrzymać gęste rzęsy przez długi czas:

W gotowaniu

Olej migdałowy a gotowanie. Słodki olej migdałowy ma przyjemny orzechowy smak. Kucharze używają tego produktu do pieczenia, przygotowywania sałatek i przygotowywania sosów. Dobrze łączy się z ptakami, ryżem i warzywami.

Wiadomo, że po podgrzaniu tracą się pewne użyteczne substancje, dlatego zalecamy dodanie pierwszego tłoczonego na zimno oleju migdałowego do już przygotowanych potraw.

Prosty i pyszny przepis na świeży sos do sałatek warzywnych:

Dla tych, którzy lubią słodycze, polecamy wykonanie pasty czekoladowej z orzechami:

Możliwe negatywne skutki

Nie ma bezpośrednich przeciwwskazań do stosowania, tylko w przypadku indywidualnej nietolerancji na składniki i alergii na orzechy. Dla dzieci kwas cyjanowodorowy migdałów, który jest częścią migdałów, może powodować pogorszenie stanu zdrowia. Olej migdałowy jest bardzo kaloryczny i niekontrolowany i może prowadzić do nadmiaru wagi.

Przed regularnym dodaniem tego olejku do menu, kosmetyków domowych lub apteczki, zawsze przeprowadza się test na ewentualne reakcje alergiczne.

Do użytku wewnętrznego konieczne jest wypicie 1 łyżeczki oleju na pusty żołądek i monitorowanie reakcji organizmu.

Jeżeli olejek ma być stosowany na zewnątrz, należy nałożyć niewielką ilość na tył dłoni lub wewnętrzną fałdę łokcia i obserwować swój stan (reakcja skóry może wystąpić po 6-12 godzinach).

Olej ze słodkich orzechów migdałowych jest prostym i przystępnym cenowo olejem, a także głównym naturalnym źródłem piękna, młodości i zdrowia. Nie podrażnia skóry wrażliwej, skłonnej do alergii, nietoksyczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży.